REF Interview Bart Jan de Waard

Het herstel van de stuw Lith vóór het hoogwaterseizoen

De stuw bij Lith is de laatste in een reeks stuwen in de Maas die het waterpeil in de Maas kunstmatig hoog houden. Dit gebeurt om de scheepvaart op de Maas mogelijk te maken. Daarnaast kan bij extreme afvoeren de stuw opengezet worden om het overtollige water kwijt te raken.

Ons inzicht

Tijdens een duikinspectie in mei 2018 van de stuw bij Lith is geconstateerd dat een wielstel wat gebruikt wordt om de stuwdeur omhoog te leiden afgebroken was. Rijkswaterstaat heeft de aannemerscombinatie VolkerInfra-Van Oord opdracht gegeven om het wielstel terug te brengen voordat het hoogwaterseizoen van de winter 2018/2019 zou beginnen. DHM infra heeft voor dit project de kennis en expertise van de projectleider geleverd en ingezet.

Onze oplossing

De werkzaamheden aan de stuw konden alleen plaatsvinden als er droogzetschotten voor de stuwdeur geplaatst zouden worden. Deze schotten nemen de waterkerende functie van de stuw over waardoor de stuwdeur omhoog getrokken kan worden zodat het wielstel teruggehangen kan worden. Deze droogzetschotten voldeden niet meer aan de eisen waardoor deze eerst versterkt moesten worden. Dit gaf een onverwachte tijdsdruk op het project aangezien de schotten ook nog deels vrij gemaakt moesten worden van Chroom-6 houdende conservering voordat ze gelast konden worden. Daarbij is er een nieuwe ophanging voor de wielstellen ontworpen zodat de kans dat deze nogmaals zou afbreken minimaal zou zijn.

Onze resultaten

Door een strakke planning en goede communicatie tussen de verschillende partijen zoals tussen de straler van de schotten, de uitvoerder van de versterkingen en de ontwerpende partij van de verbeterde ophanging van de wielstellen, is het gelukt om het wielstel te repareren vóór de eerste hoogwatergolf. Bijkomende vangst was dat de droogzetschotten ook weer een aantal jaar mee kunnen. Al met al een mooi staaltje samenwerking onder hoge tijdsdruk.

 

Bekijk hieronder het interview met Bart Jan de Waard over zijn werkzaamheden aan de stuw bij Lith.