REF Interview Edwin Koenen

Meer groen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers door herinrichting Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal

De Nieuwezijds Voorburgwal transformeert van een ietwat vergeten, dienstbaar deel van de binnenstad tot een aangenaam groen en eigen stadsgebied. Eenrichtingsverkeer en meer groen zorgen voor de nodige ruimte en meer rust. De herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal valt onder het programma Oranje Loper.

Ons inzicht

De herinrichting Nieuwezijds Voorburgwal is een complex project. Op een klein oppervlakte bevinden zich ontzettend veel kabels en leidingen, voetgangers en andere verkeersstromen. Voor de herinrichting van gevel tot gevel moet alles aan de kant. Met als doel om het gebied beter toegankelijk te maken voor voetgangers, fietsers én rain proof.

Onze oplossing

Hoe zorgen we ervoor dat het gebied beter toegankelijk wordt voor voetgangers en fietsers? Er komt meer ruimte vrij voor trottoir en andere voorzieningen zoals een tweerichtingen fietspad. Daarbij worden de tramhaltes verplaatst en gecombineerd tot één, goed toegankelijke halte op het Singel. Het gehele gebied wordt ook rain proof. Het gebied is één van de laagste punten van de stad. Regenbuien van 60 mm per uur moeten worden opgevangen. Dit betekent dat er onder de grond infiltratiekratjes komen en waterdoorlatende bestrating. Daarbij is het een groen gebied met veel oude bomen van meer dan 40 jaar oud. Deze blijven zoveel mogelijk gehandhaafd en in combinatie met het nieuwe park (transformatie Postzegelmarkt) wordt het gebied nog groener.

Onze resultaten

Edwin Koenen is als projectleider van het project Herinrichting Nieuwezijds Voorburgwal verantwoordelijk voor het soepele verloop van het project. In een complex project als deze, waar de werkzaamheden veel hinder veroorzaken is het belangrijk dat het project volgens planning loopt, alle stakeholders gehoord en geïnformeerd zijn en dat je als projectteam een echt team bent.

 

Wil je meer horen over het project en de taken en verantwoordelijkheden van Edwin Koenen? Bekijk dan het interview hieronder.